Jahodové šialenstvo
„Mamííí, kúp nám jahody!“ Koniec mája, obchodný reťazec, krajina pôvodu (v lepšom prípade) Španielsko… Vysvetľujem, zdôvodňujem, zdá sa, že chápu, nateraz som to ustála.
„Mamííí, zase jahody?! Už mám jahodovú stopku!“ Začiatok júna, úžasné sladké a voňavé jahody od pestovateľa zo slovenského poľa, vlastnoručne nazbierané. Vysvetľujú, zdôvodňujú, nechápem, majú smolu…
Niekedy medzitým…
Každoročne sa nevieme dočkať nášho najobľúbenejšieho ovka. Obzeráme s deťmi tých pár porastov, ktoré máme na záhrade a dúfame, že už snáď tento rok budeme rýchlejší ako slizniaky. Boli sme, no predbehli nás tentokrát mravce s voškami, takže zase nič. Našťastie sme si vybudovali tradíciu samozberu, kde sa popri zbieraní voňavých červených krások aj trolinka opálime a nadviažeme zábavnú konverzáciu pri vtipných situáciách, ktoré zvyknú vzniknúť. Tento rok sme sa napríklad dozvedeli od malého oberača presnú adresu jeho bydliska, popis bývania zvonka, poschodie aj výzdobu okna jeho izbičky a dokonca, čo budú mať zajtra na obed… Keď padla zmienka, že sme pozvaní, maminke inkriminovaného hlásnika už prestalo byť všetko jedno a zahovorila. Pred odchodom sme sa rozlúčili ako slušnosť káže a už len poza chrbty sme započuli piskľavý hlások: „Som zvedavý, či zajtra prídu.“ (Keď vás zaujíma ako to dopadlo: neprišli sme.)
O chlp zaujímavejšie to býva od momentu, kedy voňavé bedničky pristanú v kuchyni. Zakaždým hľadám tie najfajnovejšie recepty, aby som mohla sama pred sebou a malým rodinným obecenstvom zahviezdiť, čo sa mi zas nevídané podarilo. Potom začína ten pravý maratón. Jahody na milón spôsobov:
- So šľahačkou a mascarpone je základ
- Ako limonáda s medovkou či mätou
- V bublanine
- Na raňajky v kaši
- Uvarené ako sirup s mätou a citrónom
- Pre zmenu ako sirup s marockou mätou a pomarančom
- Pyré s mätou a citrónom (alternatívne s pomarančom)
- Lekvár varený v pomalom hrnci s demerarou
- Lekvár predlho varený klasicky na sporáku s trstinovým cukrom
- Lekvár urýchlený postupným varením na panvici
- Nanuky
- Dreň
- Zopár sólo kúskov do mrazničky na časy nedostatku
… niekde v týchto miestach už začínajú deti prosiť, aby toto šialenstvo skončilo a odmietajú ochutnať akúkoľvek ďalšiu lyžičku môjho sebelepšieho výtvoru. Do toho naplánovaná školská exkurzia na jahodových poliach – to už deťom začínajú vlasy dupkom stavať. A pri otázke: „Čo bude zajtra na obed?“ sa záhadne pousmejem… Tvarohové guľky. S čím??? Môžete trikrát hádať!